Eerst sporten of eerst eten?

Eerst sporten of eerst eten?

Voeding voor, tijdens of na de training? Veel mensen die fitnessen vragen zich af wat en wanneer ze moeten eten om optimaal te sporten. Het meeste onderzoek1 wijst uit dat een “normaal voedingspatroon” rond het sportmoment zorgt voor de inname van voldoende voedingsstoffen. Een normaal voedingspatroon bevat ongeveer 40 tot 60 procent koolhydraten, 10 tot 20 procent eiwitten en 20 tot 40 procent vetten.2·.

Wanneer je een flinke cardio training doet, dus je uithoudingsvermogen traint gedurende een uur of langer, neem dan extra koolhydraten tijdens en ruim voor je inspanning. Je vult zo het glucose, suikergehalte van je bloed aan en dit zorgt voor een betere sportprestatie. Let op dat de drank niet te veel suiker bevat. Zeker als je bijvoorbeeld wilt afvallen krijg je al snel teveel calorieën binnen bij de meeste sportdranken.

Sporters die aan krachttraining doen en spiermassa willen kweken hebben iets meer eiwitten dan gemiddeld nodig om te zorgen voor spieropbouw. Uit onderzoek blijkt dat in het gemiddelde voedingspatroon van de sporter al meer dan voldoende eiwitten zitten. Gemiddeld nemen we zo’n 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht in. Iemand met een gewicht van 80 kilogram eet dus 80 *1,5g is 120 gram eiwitten per dag. Dat is bijna 2 keer zoveel als wat volgens de richtlijn van de gezondheidsraad in Nederland nodig is3.

Wat levert dit praktisch op? Een eiwit shake tijdens of na het sporten is dus waarschijnlijk overbodig, tenzij je die dag geen of weinig of geen eiwitten hebt binnengekregen. Eet bij voorkeur een paar uur van tevoren een koolhydraatrijke maaltijd bij een intensieve cardio training, zoals bootcamp. Ga je flink aan de gewichten hangen of doe je een matig intensieve cardiotraining eet dan wat meer na de training. Zo vul je de tekorten aan voedingstoffen in je lichaam op tijd aan. En zo heb je ook de volgende training weer veel energie! Personal trainer, Marc Kroes, Sportschool My HealthClub Nijmegen.

Zou je eventueel wat meer advies hierover willen? Kijk dan op www.muscleconcepts.nl.

Personal trainer, sporten
Lees alles over Fitness
Marc Kroes
Bron: Sportschool My HealthClub Nijmegen Permalink

Andere artikelen

Als we denken aan gamen, dan denken we aan een min of meer statische activiteit waarbij je amper van... [...]
Veel mensen hebben geen idee wat rawfoods zijn, rawfoods zijn super gezonde gerechten waar jij ... [...]
Een heerlijke gezonde soep gaat er altijd in. Heb je tussen de middag of voor het hoofdgerecht trek ... [...]
Eigenlijk begin je pas over je gebit na te denken wanneer je er problemen aan hebt. In de meeste gev... [...]
De voeding die we dagelijks consumeren heeft niet alleen invloed op de vorm en het gewicht van onze ... [...]