Wijn & Gezondheid

De discussie rondom wijn en gezondheid laait ieder jaar wel een aantal keren op. Dan is het wel gezond, dan weer niet. Wie heeft het bij het juiste eind? Ik zou zeggen dat de waarheid in de fles zit...

Wikipedia staat vol met feitjes over stofjes die wel of niet goed zijn voor de gezondheid. Dan is het resveratrol wat een afslankende werking zou hebben, dan zijn het de antioxidanten die je de eeuwige jeugd verschaft. Ik zal niet beweren dat het allemaal onzin is, dat zou in mijn geval ook schadelijk voor de handel zijn. Maar door proefondervindelijk al jaren intensief met wijn te werken (d.w.z. ook drinken), ben ik er nu wel achter dat er een groot verschil is tussen “gezonde” en “ongezonde” wijn. En ik geloof er van harte in dat gezondheid gepaard gaat met de kwaliteit van hetgeen we tot ons nemen. Kort gezegd durf ik te zeggen dat het drinken van “goedkope” bocht schadelijk is voor de gezondheid, zelfs in kleine hoeveelheden. Terwijl ik er ook van overtuigd ben dat het drinken van “goed gemaakte” wijnen opbouwend is voor de gezondheid, ook in grotere hoeveelheden.

Een gezonde wijn begint bij een gezonde huishouding in de wijngaard. Een goede producent/wijnboer is veel bezig in de wijngaard om de onreinheden te beperken, de plant krachtig te laten ontwikkelen en resistent te laten worden voor ziektes en andere nare dingen. Hoe gezonder het fruit is dat aan het einde van het seizoen van de plant komt, hoe minder er gerotzooid hoeft te worden met vinificatie-technieken. Daar ligt volgens mij de essentie van gezonde wijn. Ik zoom graag even in op “ongezonde wijnen” zodat je hopelijk wat meer begrip krijgt voor gezonde wijnen.

De grootschalige producenten uit de bulk-industrie willen de wijn voor een habbekrats in de supermarkt hebben liggen. Daarbij gebeurd de oogst niet zorgvuldig met de hand, maar met lompe machines die het fruit in no time van het land moeten grissen. De vinificatie-procedures moeten snel geschieden want het fruit is fragiel. Haast komt erbij kijken want de druiven beschikken niet over kracht maar zitten enkel vol met simpel sap. Daarbij komt dat de geoogste druiven niet worden uitgeselecteerd, want dat kost geld, en de meeste druiven zijn niet even rijp. Het resultaat is een ratjetoe van overrijpe, onrijpe en normale druiven, waarbij de onrijpe druiven voor een vervelend zuurtje zorgen. Maar dat is prima te verhelpen, gewoon wat extra suiker toe te voegen, tenminste...waar dat “oogluikend” is toegestaan. Alle onreinheden die uit de wijngaard worden meegenomen (onrijpheid / bacteriën / slakken / pesticiden etc.) worden in de bulk-industrie gecorrigeerd met radicale vinificatie-technieken en een overkill aan zwavel, dat kan niet gezond voor je zijn! Onthoud: goedkoop is duurkoop, dus investeer je in gezondheid, drink dan een extra glaasje gezonde wijn. Wil je meer weten over welke wijnen wel en niet goed voor je zijn of de discussie opengooien over goedkope en dure wijnen? Aarzel niet om mij te bellen, want ik draag als jouw persoonlijke wijnadviseur ook graag mijn steentje bij aan jouw gezondheid!

A vôtre santé! 

Olaf van den Berg
Wijnadviseur Vintake Wijn op Maat

Kijk voor meer informatie op www.doenhoreca.nl

wijn
Lees alles over Wijn
Olaf van den Berg
Bron: Vintake.nl Permalink

Andere artikelen

Als we denken aan gamen, dan denken we aan een min of meer statische activiteit waarbij je amper van... [...]
Veel mensen hebben geen idee wat rawfoods zijn, rawfoods zijn super gezonde gerechten waar jij ... [...]
Een heerlijke gezonde soep gaat er altijd in. Heb je tussen de middag of voor het hoofdgerecht trek ... [...]
Eigenlijk begin je pas over je gebit na te denken wanneer je er problemen aan hebt. In de meeste gev... [...]
De voeding die we dagelijks consumeren heeft niet alleen invloed op de vorm en het gewicht van onze ... [...]