Ontkalken van drinkwater en gezondheid

Kalk in drinkwater: is dit schadelijk voor de gezondheid? Kalk in hard water veroorzaakt kalkaanslag op apparaten, kranen en de douchewand. Het gevolg is dat we veel aan het schoonmaken en ontkalken zijn. Een waterbehandeling kan hiervoor de oplossing zijn. Maar in hoeverre heeft het niet aanwezig zijn van kalk invloed op onze gezondheid?

De calcium- en magnesiumdeeltjes in onthard water worden door middel van een waterbehandeling verwisseld voor natriumdeeltjes. Deze methode van water- behandeling is goedgekeurd door de World Health Organisation (WHO). Veel mensen denken desondanks dat ze door consumptie van onthard water een overschot aan natrium of een tekort aan calcium en magnesium zullen hebben. Dit is echter niet juist.

Natrium

Bij het volledig ontharden van drinkwater van 10 dH (Duitse hardheid) wordt er per liter 85 milligram natrium toegevoegd, naast de bestaande hoeveelheid natrium in het drinkwater.

De gemiddelde Nederlander drinkt niet meer dan 1 liter drinkwater per dag (water, thee en koffie). Wanneer dit water behandeld wordt, wordt er per dag dus ongeveer 85 milligram natrium extra aan het dieet toegevoegd.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) natrium is maximaal 2400 milligram. In een normaal dieet draagt het ontkalken van drinkwater dus voor ongeveer 4% bij aan de zoutinname. Zelfs in een natriumarm dieet (

Calcium en magnesium

Voor calcium geldt een ADH van 1000 milligram. 1 liter water van 1 dH bevat 10 milligram calcium. Bij het volledig ontharden van 1 liter water van bijvoorbeeld 10 dH wordt er dus 100 milligram calcium onttrokken aan het water. Uitgaande van de gemiddelde consumptie van 1 liter water per persoon per dag, draagt drinkwater dus voor maximaal 10% bij aan de ADH calcium.

De ADH magnesium is voor mannen en vrouwen respectievelijk 340 en 280 milligram. In 1 liter water van bijv. 8 dH zit 6 milligram magnesium. Wil men via drinkwater aan de ADH komen, dan moeten zowel mannen als vrouwen zo’n 40 liter water per dag drinken.

Wat betreft calcium en magnesium heeft de WHO dus geen reden beperkingen op te leggen aan het ontkalken van drinkwater. Ook het RIVM stelt dat leidingwater als bron van calcium en magnesium praktisch verwaarloosbaar is.

Gezonde voeding en onthard water

Wat wel belangrijk is, is een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Door onder andere voldoende groenten en fruit, zuivelproducten, volkoren brood en vis te eten, krijgt u voldoende calcium en magnesium binnen.

Zacht water zorgt ook voor een betere opname van aroma’s en vitaminen uit de voeding. Doordat het water na behandeling geen overmatige hoeveelheiden calcium en magnesium meer bevat, hebben niet alleen het water zelf, maar ook bijvoorbeeld koffie en soepen een betere smaak.

Huid en haar

Kalkvrij water zorgt er tevens voor dat u minder shampoo en zeep hoeft te gebruiken tijdens het douchen of baden. Dit voorkomt het uitdrogen van de huid.

Verder is zacht water beter dan hard water in staat om gif en afvalstoffen uit het lichaam af te voeren.

Ook voor uw haarverzorging is het beter om zacht water te gebruiken. Uw haar wordt soepeler, schoner en het glanst beter.

Kortom: zacht water draagt bij aan een betere gezondheid. 

kalk, gezond, ontkalken, hard water, water
Lees alles over Gezond
Pascal
Bron: Water Specialist Permalink

Andere artikelen

Als we denken aan gamen, dan denken we aan een min of meer statische activiteit waarbij je amper van... [...]
Veel mensen hebben geen idee wat rawfoods zijn, rawfoods zijn super gezonde gerechten waar jij ... [...]
Een heerlijke gezonde soep gaat er altijd in. Heb je tussen de middag of voor het hoofdgerecht trek ... [...]
Eigenlijk begin je pas over je gebit na te denken wanneer je er problemen aan hebt. In de meeste gev... [...]
De voeding die we dagelijks consumeren heeft niet alleen invloed op de vorm en het gewicht van onze ... [...]