Te veel hardlopen slecht voor gezondheid

Te vaak en te veel hardlopen verkort je leven. Dat zeggen Amerikaanse artsen van het Cardiovascular Research Institute in Allentown Amerika deze week op hun jaarlijkse congres.

De onderzoekers gebruikten gegevens van meer dan 3.800 mannelijke en vrouwelijke hardlopers. Geheel volgens de verwachting hadden mensen die niet of nauwelijks aan sport deden een lagere levensverwachting dan zij die wel sporten.

Opvallend was echter dat personen die te veel hardliepen, ook minder oud werden. De optimale hardloop hoeveelheid ligt tussen de 1 en  2,5 uur per week, verdeeld over twee of drie keer, zo zeggen de onderzoekers. Meer dan dat, en het wordt ongezond. 

De Amerikanen konden er niet achter komen waarom de levensverwachting van de veel-lopers lager lag. Voor de hand liggende verklaringen als hartproblemen door overbelasting bleken het verschil niet te verklaren. Waarschijnlijk, zo stellen de wetenschappers, is algehele slijtage de belangrijkste reden.

Goede hardloopschoenen kunnen zorgen voor minder belasting aan de gevrichten, zorg dus voor een goede uitrusting. Echter ligt het gevaar meer bij hart problemen. 

De onderzoekers adviseren mensen die per se de marathon willen lopen, dat bij een keer te houden. Langer dan een uur achter elkaar hardlopen is volgens hen niet meer gezond en zorgt voor de afbraak van je lichaam.

hardlopen, lopen, gezond, ongezond, te is nooit goed, let op je leven
Lees alles over Gezondheid
Eefje Verschuren
Bron: NU.nl/Hidde Boersma Permalink

Andere artikelen

Als we denken aan gamen, dan denken we aan een min of meer statische activiteit waarbij je amper van... [...]
Veel mensen hebben geen idee wat rawfoods zijn, rawfoods zijn super gezonde gerechten waar jij ... [...]
Een heerlijke gezonde soep gaat er altijd in. Heb je tussen de middag of voor het hoofdgerecht trek ... [...]
Eigenlijk begin je pas over je gebit na te denken wanneer je er problemen aan hebt. In de meeste gev... [...]
De voeding die we dagelijks consumeren heeft niet alleen invloed op de vorm en het gewicht van onze ... [...]